Om oss

 

 

PAPPA SANDREW film- och teaterkungen

Anders Andersson (1885-1957) hette en ung man som kom till Stockholm år 1900 från Vendels socken i Uppland. Efter att ha arbetat som springpojke i ett år förvärvade Anders och hans bror en nersliten hökarbod i hörnet av Grevgatan och Kommendörsgatan på Östermalm. Eftersom namnet Andersson & Andersson redan var upptaget och eftersom Anders tyckte att etiketten på Sandrews portvin var tilltalande, tog han sig namnet Sandrew, dock med helsvenskt uttal. Andersson & Sandrew blev namnet på en blomstrande speceributik.

Genom att arbeta hårt, spara och investera klokt byggdes biografkedjan Sandrews upp. Då filmimporten begränsades under 2:a världskriget, påbörjade Anders Sandrew en omfattande och lyckosam filmproduktion. Överskotten gav möjlighet att utvidga verksamheten genom inköp av teatrar som Scala, Södra teatern och Oscarsteatern. Oscarsteatern med sina stora och kostbara uppsättningar var en omöjlig affär, men Anders Sandrew brukade avväpnande svara kritikerna med; ”Andra affärsmän håller sig med lustjakter, kapplöpningshästar och dyra vanor. Jag gör ingenting av allt det där. Jag håller mig med Oscars!”

Berättelsen om Anders Sandrew är, som Eric Wennerholm skriver i sin bok Pappa Sandrews, en blandning av saga i svensk folkton och den amerikanska drömmen om framgång. Hans enkla leverne och krumeluriga framtoning gjorde honom till en folkkär man. Redan i livet vara han en legend. Inte bara film- och teaterkung utan hela svenska folkets PAPPA SANDREW.

ANDERS SANDREWS STIFTELSE

Anders Sandrew, som inte hade någon egen familj, hade stark tilltro till ungdomen och ville därför hjälpa ungdomar som visade framåtanda och ambition. Det blev därför naturligt för honom att se till att en stiftelse bildades, där pengarna framförallt skulle gå till unga studerande vid de konstnärliga utbildningarna med fokus på film och teater i vid mening. Anders Sandrew ville också att äldre skådespelare och andra som utfört en betydande konstnärlig gärning inom teater och film skulle belönas.

Anders Sandrews stiftelse bildades 1958 med ovanstående ändamål. Stiftelsens tillgångar utgjordes till att börja med av aktierna i biograf- och teaterbolagen, och den utdelning som stiftelsen erhöll anslogs till stipendierna. I takt med att film- och teaterverksamhetens förutsättningar i Sverige ändrades har Sandrews successivt sålt sina olika rörelsedrivande bolag, och tillgångarna utgörs idag av börsnoterade aktier och fastigheten på Floragatan 4 i Stockholm.

  Alf Sjöberg instruerar Anita Björk och Ulf Palme i "Fröken Julie". En Sandrewproduktion.  Higgins - Jarl Kulle lyfter på hatten för Eliza - Anna Sundqvist i "My Fair Lady", årgång 1977. En Sandrewproduktion. 

PublishedDocument information: Om oss | Last modified: 2019-10-10 by Terese Norstedt Hedman

Title: Om oss, Informationssidor för alla, Document number: 252869, from Anders Sandrews Stiftelse
http://www.researchweb.org/is/sandrews/document/lpr/252869